Húsvéti tojásfestési praktikák!
A tojást tartsuk hűtőszekrénybe, hideg vízben tegyük fel főni, és főzzük sokáig (akár 2-3 órát), így tartósabb lesz.
Hűtsük le a tojásokat és jól mossuk meg festés előtt mosószeres vízzel, majd öblítsük le és hagyjuk teljesen megszáradni. A hidegen készített tojások színező levéhez adjunk kevés ecetet (4 evőkanál/fél liter).
Kész tojásainkat olajjal vagy szalonna bőrrel fényesíthetjük. Hagyma héját (sokat) tegyünk edénybe, engedjünk rá vizet, hogy ellepje és főzzük 30 percig. Tegyük bele a tojásokat, a szín annál mélyebb, minél tovább hagyjuk állni benne a tojásokat. Vöröshagyma: barna, lilahagyma: lila árnyalat.
Vöröskáposztát vágjuk apróra, engedjük fel vízzel és főzzük fél órát, hagyjuk kihűlni és így tegyük bele a tojásokat. A tojásokat kékre színezi.
Jó erős kávé lehűtve sötétbarnára színezi a tojásokat.
Fél liter vízben 30 percig főzve 8 evőkanál paprikát narancssárga festéket kapunk.
Kihűlt csipkebogyó teába tett tojásokat rózsaszínűre színezhetjük. Spenótot főzzük kevés vízben fél órát, hűtsük ki, és ezzel színezzük zöldre a tojásainkat.
Sárga tojásokat kurkumás vízzel színezhetünk. Negyed óráig főzzük, hűtsük ki, majd tegyük bele a tojásokat.
A tojásokat díszíthetjük természetesen, ha színezés előtt különböző alakú leveleket teszünk rá, és nejlonharisnyát kötünk rá (ezzel fixáljuk) és így tesszük a színező oldatba.
Tömösközi Panna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése